Katanya ia juga adalah Agen Antibakteria.
(http://ms.m.wikipedia.org/wiki/Lengkuas)
Dan ia juga terbukti sangat laris apabila menjelang Hari Raya Puasa dan Aidiladha.
Biasanya pokok Lengkuas ini akan merimbun di belakang rumah-rumah terutama di kampung. Di rumah saya pun ada juga :)
Sekarang boleh di katakan setiap rumah ada menanam pokok Lengkuas ini. Sekurang-kurangnya serumpun. Sebagai kegunaan dalam masakan. Jika di hari raya , penyedian Lengkuas amatlah penting. Kerana makanan utama di pagi dua hari raya itu sinonim dengan Lengkuas sebagai perencah utama. Kata mak saya laa... :) dan beberapa tukang masak.
Pendek kata , jika tidak ada Lengkuas, tak berasalah rendang itu. Sebab kurang satu syaratnya. Kurang kick. Tapi ada yang kata memang tak jadi Rendang. Lebih-lebih lagi yang pakar buat Rendang Tok tu.
Baiklah. Insyaallah jumpa lagi di lain entri ya. Saja jer nak cerita-cerita mengenai Agen Antibakteria ini (http://ms.m.wikipedia.org/wiki/Lengkuas) Sebabnya...hari ini saya menggali Lengkuas. Nak jual :) Wassalam
Lengkuas juga di katakan sebagai Agen Antibakteria |
buat singgam mmg sodap ni
BalasPadamTerimakasih singgah
BalasPadam..Ya..sodap2 :)
lengkuas ni agen abcteria. baru tahu..haha
BalasPadamkat belakang umah tanam pkok mangga, limau ngan daun. pandan..
Harapa dapat buang word verfication..
dari:
adarain.com
Nanti ambil benihnya , boleh tanam :)
PadamOkay. Terimakasih.
penting ni untuk memasak :D
BalasPadamYa. Penting tu :)
PadamOkay. Terimakasih.
kamu duduk muar kat ya?
BalasPadamdari:
adarain.com
Ya Tuan Bahrain. Di Muar. Ledang.
Padamterima kasih..balas singgahan...Lengkuas, memang wajib ada dalam penyediaan rendang.
BalasPadamOkay sama-sama.
PadamBetul tu :)
Terima kasih juga kerana sudi membaca di sini ya.