Khamis, 31 Oktober 2013
Siapakah mereka ??
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Ahli Suffah adalah sekumpulan sahabat Rasulullah saw yang tinggal di hujung Masjid Madinah. Mereka adalah orang miskin yang tidak mempunyai keluarga dan tempat tinggal. Mereka hanya bekerja untuk menampung kehidupan, tetapi tidak meminta-minta, dan kadang-kadang di bantu daripada harta baitulmal serta sedekah.
Kumpulan ini di sebut oleh Allah dalam Surah Al Baqarah ayat 273 , Al Kahfi ayat 28 dan Al An'am ayat 52.
Di dalam surah Al Baqarah ayat 273, Allah berfirman: "Pemberian sedekah itu ialah bagi orang-orang fakir miskin yang telah menentukan dirinya (dengan menjalankan khidmat atau berjuang) pada jalan Allah (membela Islam), yang tidak berupaya mengembara di muka bumi (untuk berniaga dan sebagainya): mereka itu di sangka: orang kaya oleh orang yang tidak mengetahui halnya, kerana mereka menahan diri daripada meminta-minta. Engkau kenal mereka dengan (melihat) sifat-sifat dan keadaan masing-masing, mereka tidak meminta kepada orang ramai dengan mendesak-desak. Dan (ketahuilah) , apa jua yang kamu belanjakan daripada harta yang halal maka sesungguhnya Allah sentiasa mengetahuinya" .
Di antara nama ahli Suffah yang terkenal adalah:
Abu Hurairah
Abu Zarr al Ghaafiri
Abu Said al Kudri
Kaab al Harith
Salman al Farisi
Abu Barzah al Aslami
Suhaib San'am
Ammar bin Yaaser
Abdullah bin Mas'ud
Saad bin Abi Waqqas
Uqbah bin Amir
Wabisah bin Ma'bad al Juhani
Tamin ad Daari
Sudut Ahli Suffah di masa ini dibina padanya lantai yang lebih tinggi dari tempat lain. Ianya terletak antara Pintu Jibril dan Pintu An Nisa’ dalam Masjid Madinah (gambar dari google)
SUMBER: Majalah Iman
Rabu, 30 Oktober 2013
Isnin, 28 Oktober 2013
Tatmadaw: kesannya dan kesiannya
Assalamualaikum. Salam bahagia.
28/10/2013 Isnin
"WALAUPUN tidak minat pada pekerjaan membaiki motosikal, Zaw Min Paing tetap gigih membaiki sebuah motosikal buruk di bawah terik mentari. Tangannya dipenuhi minyak hitam, dilihat cukup pantas dan bersemangat membaiki kenderaan itu.
Berumur 20 tahun dan gagal menamatkan persekolahan, beliau merupakan antara ribuan mangsa askar kanak-kanak di Myanmar yang dikenali sebagai Tatmadaw.
“Ayah hanya pembawa beca roda tiga. Pendapatan tidak seberapa kerana hanya ambil penumpang sekitar kampung. Ibu pula terpaksa bangun awal pagi menjual kacang rebus di jalanan dan stesen bas,” katanya yang sedang asyik membaiki motosikal cabuk itu.
Menurutnya, ketika itu, kehidupan mereka sekeluarga amat payah dan ada kalanya hanya menjamah kacang rebus lebihan jualan ibu untuk seminggu.
“Kumpulan perekrut memujuk saya menyertai tentera dan saya terima dengan satu matlamat iaitu mahu meringankan beban keluarga,“ katanya.
Bogale pusat rekrut
Min Paing berasal dari Bogale iaitu bandar kecil terletak di selatan Yangon, Myanmar berhampiran wilayah selatan Irawadi yang suatu masa dulu pernah digelar sebagai 'lombong emas dunia’ kerana kaya dengan sumber alam.
Pada Mei 2008, ketika pemerintahan tentera, seluruh wilayah itu lumpuh susulan bedilan taufan Nargis hingga memusnahkan hampir 90 peratus rumah dan premis perniagaan termasuk 140,000 orang dilaporkan terbunuh.
Kegilaan taufan itu juga menyebabkan ramai keluarga terpisah, wanita menjadi janda dan lelaki menjadi duda termasuk ribuan kanak-kanak bergelar yatim piatu.
Pada ketika itu juga, tentera mengambil kesempatan mengambil kanak-kanak untuk dijadikan tentera. Bagi yang tidak cukup kelayakan, mereka akan kekal menjadi hamba atau hidup gelandangan.
Kesan Tatmadaw
Berbalik kepada kisah Min Paing, bapanya, Zaw Soe Paing, 39, terkejut apabila anak sulungnya dipaksa menjadi askar tanpa pengetahuannya ketika itu.
“Selepas taufan Nargis, saya hantar anak-anak ke gereja di Yangon kerana kehidupan kami amat payah ketika itu. Selepas setahun mereka di sana, seorang daripadanya dilaporkan hilang.
“Saya cuba menghubungi pihak gereja tetapi mereka tidak tahu tentang kehilangan Min Paing. Puas saya mengiklankan ke dalam akhbar namun tiada siapa menghubungi kami,” katanya.
Dua tahun kemudian, beliau dimaklumkan, anaknya direkrut selepas menerima gambar kiriman bersama lima kanak-kanak lain lengkap dengan seragam tentera sambil memegang senjata.
Pegawai penguat kuasa undang-undang kemudiannya menghubungi beliau dan menyatakan anaknya menyertai tentera.
“Anak saya beritahu, dia tidak gembira menyertai tentera dan mahu melarikan diri,” katanya.
Dibebaskan
Selepas mengetahui keadaan anaknya, Soe Paing menghubungi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pertahanan untuk melepaskan anaknya dan usaha itu hanya berhasil selepas 18 bulan.
Kini, Min Paing berumur 19 tahun dan tingkah lakunya amat kasar serta tidak menghormati orang.
“Saya bimbang bukan sahaja tentang masa depannya tetapi bimbang setiap kali dia keluar rumah. Saya bimbang, sekiranya dia ditangkap semula walaupun ketika dia keluar dari tentera diberi jaminan keselamatan dan perlindungan,” katanya.
Perjanjian PBB
Selepas lima tahun rundingan dilakukan, Myanmar menandatangani Pelan Tindakan Bersama Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Pelan ini hanya membenarkan kanak-kanak berumur 18 tahun untuk direkrut.
Di bawah perjanjian ini, segala pengambilan di bawah umur harus dihentikan dan petugas PBB juga dibenarkan melakukan pemeriksaan mengejut di pangkalan tentera, penjara dan kawasan lain bagi memastikan tiada kanak-kanak di bawah umur dijadikan tentera.
AS$50 (RM156) harga kanak-kanak
Pengurus program askar kanak-kanak antarabangsa Charu Lata Hogg melaporkan, sejak tahun lalu, jumlah kanak-kanak direkrut menurun tetapi amalan ini masih berlaku.
“Pegawai askar masih ke stesen bas, kereta api dan pasar untuk mencari kanak-kanak sesuai dijadikan askar,” katanya.
Broker awam pula dibayar antara AS$30 (RM95) dan AS$50 (RM156) atau digantikan dengan satu tin minyak tanah bagi harga setiap kanak-kanak.
Kumpulan Hak Asasi Kanak-kanak
Pegawai perhubungan Pertubuhan Buruh Antarabangsa Steve Marshall berkata, ramai kanak-kanak mempunyai dokumen pengenalan palsu.
“Jumlah direkodkan amat sedikit tetapi kami yakin 70 peratus identiti kanak-kanak di Tatmadaw adalah palsu,” katanya.
Sejak Myanmar menandatangani perjanjian PBB pada Jun 2012 untuk menghapuskan tindakan merekrut kanak-kanak, seramai 176 orang dibebaskan.
Kali terakhir pembebasan dilakukan adalah pada Ogos 2013, dengan 68 kanak-kanak dibenarkan pulang dengan jaminan tentera dan kebajikan sosial"
SiNAR HARiAN
Seperti Rambo |
Sabtu, 26 Oktober 2013
Penganti Gula Pasir?
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Mansuhnya subsidi gula , bermakna naiklah harganya dipasaran. Memandangkan kenaikan itu ada hubungkait dengan meningkatnya penghidap diabetis dikalangan rakyat negara ini - mungkin maklumat ini ada manfaatnya - Insyaallah.
Selamat membaca :
ARKIB : 04/10/2010
UTUSAN MALAYSIA
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
Stevia pemanis semula jadi
Oleh LAUPA JUNUS
Antara produk yang dihasilkan berasaskan stevia.
Ramai sudah menyedari kehadiran stevia, sejenis tanaman seperti herba yang berfungsi sebagai pengganti gula kerana kemanisan semula jadinya.
Kehadiran pokok tersebut di tengah-tengah kegilaan masyarakat Malaysia kepada rasa manis melampau seakan-akan memberi khabar gembira dan mengurangkan rasa terancam kepada penyakit diabetes.
Bayangkan rakyat Malaysia yang dikatakan gilakan kepada manisan sumber utamanya ialah susu pekat dan gula merupakan pengguna kelapan tertinggi di dunia dengan jumlah 46.9 kilogram perkapita pada 2005 atau 26 sudu sehari, meningkat daripada 17 sudu pada 2007.
Bagi menambah kemanisan fakta-fakta tersebut, rakyat Malaysia merupakan pengidap diabetes keempat tertinggi di Asia yang mana jumlahnya ialah 800,000 pada 2009 dan dijangka meningkat kepada 1.3 juta pada tahun ini.
Demikian penangan gula dan manisan kepada gaya hidup rakyat Malaysia yang dilaporkan mengalami peningkatan angka masalah obesiti atau kegemukan.
Dengan angka-angka tersebut, kecenderungan pengguna kepada usaha penjagaan kesihatan terarah kepada bagaimana rasa manis dapat dikekalkan dalam hidup mereka tetapi pada masa sama, sentiasa sihat.
Tetapi adakah stevia menjadi penyelesaian terbaik ketika ini sehinggakan industri kecil dan sederhana berasaskan pokok tersebut kian bercambah bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Selaras dengan teori mudah perniagaan, ada permintaan maka adalah pembekal, maka stevia mula menjadi sebutan sebagai pemanis sihat.
Ketika ini, banyak pemanis tiruan berada di pasaran dengan pelbagai jenama tetapi kesangsian tetap timbul sama ada ia menyihatkan atau sebaliknya.
Bagaimanapun menurut Pegawai Penyelidik Prinsipal, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Tan Swee Lian, pada masa sama, beberapa pemanis semula jadi juga digunakan antaranya Glycyrrhin, lo han go, stevioside , periallaetin dan thaumatin turut dimanfaaatkan oleh pengguna.
Katanya, glycyrrhin diperoleh daripada akar Glycyrrhiza Glabra, lo han go (buah Siratia Grosvenorii) manakala stevioside (daun stevia iaitu Stevia Rebaudiana), perillartin (Perilla frutescens) dan thaumatin daripada buah ajaib atau nama saintifiknya Thaumatoccus Danielli.
Hanya stevia dan thaumatoccus yang boleh tumbuh di negara ini manakala yang lain adalah tumbuhan beriklim sederhana,'' ujar beliau.
Katanya, oleh kerana thaumatococcus yang diuji pada oleh MARDI pada 1980-an menunjukkan hasil yang rendah, maka kajian kini tertumpu kepada stevia.
Masalahnya ialah, harga untuk mengeluarkan stevia di ladang di negara ini lebih tinggi berbanding mengimportnya.
Stevia merupakan sumber pemanis semulajadi dan menyihatkan kerana tidak mengandungi kalori dan sesuai untuk mengurangkan berat badan.
Gula pemanis sihat itu lebih manis sehingga 250 kali ke 300 kali berbanding gula biasa.
Disebabkan pengetahuan baru rakyat Malaysia berkenaan stevia dan pada masa sama kesedaran penjagaan kesihatan semakin meningkat, permintaan kepada pemanis semula jadi itu semakin ketara.
Dengan permintaan yang meningkat, ramai pengusaha telah muncul menawarkan produk masing-masing tetapi yang menjadi masalah ialah bekalan yang sukar diperoleh.
Ini mendorong kepada usaha penanaman sendiri untuk menampung bekalan supaya tidak terputus.
Meskipun belum ada usaha penanaman sendiri secara komersial, setakat ini, terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam pemprosesan yang mengeluarkan produk berasaskan stevia.
Beliau belum lagi menggalakkan pengusaha menanam sendiri buat masa ini memandangkan kajian mengenainya masih dijalankan.
Menurut Swee Lian, stevia ditemui oleh seorang warga Itali, Bertoni, di Paraguay di benua Amerika Selatan yang mana orang asli di negara berkenaan menggunakannya sebagai manisan pada ubatan.
Ini bermakna mereka (Orang Asli) tidak menggunakannya secara rutin atau makanan harian.
Oleh itu perlu ada kajian apakah kesannya jika diambil (digunakan) selalu,'' katanya.
Di Malaysia, kajian mengenai penanaman stevia telah dijalankan sejak 1970-an yang mana seorang pelajar telah berjaya memperoleh ijazah doktor falsafah. Tetapi penyelidikan lanjut mengenainya tidak dijalankan kerana kemungkinan tidak ada sokongan teknologi atau varieti baru.
Pada 1990-an, sebuah syarikat, Stevian Biotechnology mengeluarkan produk pemanis berasaskan stevia.
Syarikat tersebut yang beroperasi di bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan dikatakan membawa masuk 69 varieti stevia dari luar negara antaranya Rusia, Paraguay, China dan Amerika Syarikat.
Bagaimanapun, sebuah syarikat lain telah mengambil alih operasinya dan banyak membawa masuk ekstrak mentah stevia berbanding penggunaan daun kering.
Pada masa sama, syarikat terbabit, Pure Circle juga pernah merancang untuk mengadakan kerjasama dengan MARDI.
Namun kata Swee Lian, pihaknya telah menghasilkan beberapa klon sendiri dan daripada itu, terdapat klon yang berpotensi untuk ditanam di negara ini.
Masalahnya kata beliau, waktu siang selama 12 jam yang terdapat di Malaysia dianggap pendek dan menyebabkan stevia cepat berbunga.
Apabila cepat berbunga, tuaian terpaksa dilakukan sedangkan ketika itu, daun mungkin sedikit dan kualiti kemanisan masih rendah.
Apabila cepat berbunga, pertumbuhan tampang berhenti dan ini menjadikan tumbesarannya terbantut.
Proses berbunga boleh berlaku sekerap sebulan sekali dan ini tidak sesuai kerana ini bermakna perlu menuai sangat kerap. Tambahan pula kos operasi meningkat kerana penggunaan tenaga buruh meningkat.
Di negara yang mana waktu siangnya mencapai 16 jam, pokok stevia boleh mencapai ketinggian sehingga dua meter manakala di negara ini, ketinggian pokok stevia mencapai antara 30 dan 40 sentimeter (sm).
MARDI telah menghasilkan beberapa varieti yang ditanam di beberapa lokasi iaitu di stesen penyelidikan agensi terbabit antaranya Bukit Tangga, Telong, Kubang Keranji, Kluang, Serdang dan Pontian.
Varieti yang dihasilkan ialah MSR007, MSR012, MSR024, MSR024, MSR028 dan MSR029.
Selepas lapan penuaian, jumlah yang diperoleh ialah 11.56 tan sehektar (t/ha) dalam satu tahun berbanding di China (1.3 t/ha), Kanada (2.85 t/ha), Amerika Syarikat (3.6 t/ha), India (4 t/ha) dan Rusia (1.5- 5.5 t/ha) di mana hanya satu tuaian dilakukan.
Pada masa sama, berdasarkan data MARDI, jumlah kandungan pemanis dalam stevia stevioside amat rendah iaitu antara dua dan 4.9 peratus, rebaudioside A (0.9-4.8 peratus) berbanding di Kanada sebagai contoh sehingga 10 peratus stevioside dan rebaudioside A sehingga empat peratus.
Pada masa sama, pengeluaran benih stevia di negara ini bukan pilihan yang bagus manakala penggunaan keratan sebagai bahan tanaman menunjukkan kejayaan yang kurang memberangsangkan.
(Setakat ini) kita tidak syorkan orang menanam, kerana perlu bersaing dari China yang mana harganya murah - hanya RM7 sekilogram daun kering.
Pada kos tersebut, kita tidak mampu bayar kos pengeluaran,'' katanya lagi.
Beliau berkata, berdasarkan kajian awal daripada lapan atau sembilan tuaian setahun pendapatan kasar yang diperoleh ialah RM77,000 sedangkan kos mengurus ladang mencapai RM96,000 setahun.
Oleh kerana itu, kata Swee Lian, masih banyak perlu dilakukan dalam usaha menambah baik industri penanaman stevia di negara ini.
Kajian beliau bersama beberapa pakar sejak 2007 melibatkan 10 sub bidang antaranya mekanisasi, pengurusan rumpai, penyakit dan perosak, pengurusan air, agronomi dan fisiologi.
Kajian berkenaan dijangka siap seawal-awalnya tiga tahun lagi yang mana satu pakej yang menguntungkan dapat dihasilkan apabila ia siap.
Setakat ini katanya, pengusaha tempatan kebanyakan mengimport dari luar negara dan antara pengeluar utama ialah China, India, Brazil, Kanada dan Rusia.
Sesetengah syarikat juga mempunyai kontrak perladangan stevia dari negara luar terutama Thailand, Vietnam, Indonesia, Laos, China dan Paraguay.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
Stevia pemanis semula jadi
Oleh LAUPA JUNUS
Antara produk yang dihasilkan berasaskan stevia.
Ramai sudah menyedari kehadiran stevia, sejenis tanaman seperti herba yang berfungsi sebagai pengganti gula kerana kemanisan semula jadinya.
Kehadiran pokok tersebut di tengah-tengah kegilaan masyarakat Malaysia kepada rasa manis melampau seakan-akan memberi khabar gembira dan mengurangkan rasa terancam kepada penyakit diabetes.
Bayangkan rakyat Malaysia yang dikatakan gilakan kepada manisan sumber utamanya ialah susu pekat dan gula merupakan pengguna kelapan tertinggi di dunia dengan jumlah 46.9 kilogram perkapita pada 2005 atau 26 sudu sehari, meningkat daripada 17 sudu pada 2007.
Bagi menambah kemanisan fakta-fakta tersebut, rakyat Malaysia merupakan pengidap diabetes keempat tertinggi di Asia yang mana jumlahnya ialah 800,000 pada 2009 dan dijangka meningkat kepada 1.3 juta pada tahun ini.
Demikian penangan gula dan manisan kepada gaya hidup rakyat Malaysia yang dilaporkan mengalami peningkatan angka masalah obesiti atau kegemukan.
Dengan angka-angka tersebut, kecenderungan pengguna kepada usaha penjagaan kesihatan terarah kepada bagaimana rasa manis dapat dikekalkan dalam hidup mereka tetapi pada masa sama, sentiasa sihat.
Tetapi adakah stevia menjadi penyelesaian terbaik ketika ini sehinggakan industri kecil dan sederhana berasaskan pokok tersebut kian bercambah bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Selaras dengan teori mudah perniagaan, ada permintaan maka adalah pembekal, maka stevia mula menjadi sebutan sebagai pemanis sihat.
Ketika ini, banyak pemanis tiruan berada di pasaran dengan pelbagai jenama tetapi kesangsian tetap timbul sama ada ia menyihatkan atau sebaliknya.
Bagaimanapun menurut Pegawai Penyelidik Prinsipal, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Tan Swee Lian, pada masa sama, beberapa pemanis semula jadi juga digunakan antaranya Glycyrrhin, lo han go, stevioside , periallaetin dan thaumatin turut dimanfaaatkan oleh pengguna.
Katanya, glycyrrhin diperoleh daripada akar Glycyrrhiza Glabra, lo han go (buah Siratia Grosvenorii) manakala stevioside (daun stevia iaitu Stevia Rebaudiana), perillartin (Perilla frutescens) dan thaumatin daripada buah ajaib atau nama saintifiknya Thaumatoccus Danielli.
Hanya stevia dan thaumatoccus yang boleh tumbuh di negara ini manakala yang lain adalah tumbuhan beriklim sederhana,'' ujar beliau.
Katanya, oleh kerana thaumatococcus yang diuji pada oleh MARDI pada 1980-an menunjukkan hasil yang rendah, maka kajian kini tertumpu kepada stevia.
Masalahnya ialah, harga untuk mengeluarkan stevia di ladang di negara ini lebih tinggi berbanding mengimportnya.
Stevia merupakan sumber pemanis semulajadi dan menyihatkan kerana tidak mengandungi kalori dan sesuai untuk mengurangkan berat badan.
Gula pemanis sihat itu lebih manis sehingga 250 kali ke 300 kali berbanding gula biasa.
Disebabkan pengetahuan baru rakyat Malaysia berkenaan stevia dan pada masa sama kesedaran penjagaan kesihatan semakin meningkat, permintaan kepada pemanis semula jadi itu semakin ketara.
Dengan permintaan yang meningkat, ramai pengusaha telah muncul menawarkan produk masing-masing tetapi yang menjadi masalah ialah bekalan yang sukar diperoleh.
Ini mendorong kepada usaha penanaman sendiri untuk menampung bekalan supaya tidak terputus.
Meskipun belum ada usaha penanaman sendiri secara komersial, setakat ini, terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam pemprosesan yang mengeluarkan produk berasaskan stevia.
Beliau belum lagi menggalakkan pengusaha menanam sendiri buat masa ini memandangkan kajian mengenainya masih dijalankan.
Menurut Swee Lian, stevia ditemui oleh seorang warga Itali, Bertoni, di Paraguay di benua Amerika Selatan yang mana orang asli di negara berkenaan menggunakannya sebagai manisan pada ubatan.
Ini bermakna mereka (Orang Asli) tidak menggunakannya secara rutin atau makanan harian.
Oleh itu perlu ada kajian apakah kesannya jika diambil (digunakan) selalu,'' katanya.
Di Malaysia, kajian mengenai penanaman stevia telah dijalankan sejak 1970-an yang mana seorang pelajar telah berjaya memperoleh ijazah doktor falsafah. Tetapi penyelidikan lanjut mengenainya tidak dijalankan kerana kemungkinan tidak ada sokongan teknologi atau varieti baru.
Pada 1990-an, sebuah syarikat, Stevian Biotechnology mengeluarkan produk pemanis berasaskan stevia.
Syarikat tersebut yang beroperasi di bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan dikatakan membawa masuk 69 varieti stevia dari luar negara antaranya Rusia, Paraguay, China dan Amerika Syarikat.
Bagaimanapun, sebuah syarikat lain telah mengambil alih operasinya dan banyak membawa masuk ekstrak mentah stevia berbanding penggunaan daun kering.
Pada masa sama, syarikat terbabit, Pure Circle juga pernah merancang untuk mengadakan kerjasama dengan MARDI.
Namun kata Swee Lian, pihaknya telah menghasilkan beberapa klon sendiri dan daripada itu, terdapat klon yang berpotensi untuk ditanam di negara ini.
Masalahnya kata beliau, waktu siang selama 12 jam yang terdapat di Malaysia dianggap pendek dan menyebabkan stevia cepat berbunga.
Apabila cepat berbunga, tuaian terpaksa dilakukan sedangkan ketika itu, daun mungkin sedikit dan kualiti kemanisan masih rendah.
Apabila cepat berbunga, pertumbuhan tampang berhenti dan ini menjadikan tumbesarannya terbantut.
Proses berbunga boleh berlaku sekerap sebulan sekali dan ini tidak sesuai kerana ini bermakna perlu menuai sangat kerap. Tambahan pula kos operasi meningkat kerana penggunaan tenaga buruh meningkat.
Di negara yang mana waktu siangnya mencapai 16 jam, pokok stevia boleh mencapai ketinggian sehingga dua meter manakala di negara ini, ketinggian pokok stevia mencapai antara 30 dan 40 sentimeter (sm).
MARDI telah menghasilkan beberapa varieti yang ditanam di beberapa lokasi iaitu di stesen penyelidikan agensi terbabit antaranya Bukit Tangga, Telong, Kubang Keranji, Kluang, Serdang dan Pontian.
Varieti yang dihasilkan ialah MSR007, MSR012, MSR024, MSR024, MSR028 dan MSR029.
Selepas lapan penuaian, jumlah yang diperoleh ialah 11.56 tan sehektar (t/ha) dalam satu tahun berbanding di China (1.3 t/ha), Kanada (2.85 t/ha), Amerika Syarikat (3.6 t/ha), India (4 t/ha) dan Rusia (1.5- 5.5 t/ha) di mana hanya satu tuaian dilakukan.
Pada masa sama, berdasarkan data MARDI, jumlah kandungan pemanis dalam stevia stevioside amat rendah iaitu antara dua dan 4.9 peratus, rebaudioside A (0.9-4.8 peratus) berbanding di Kanada sebagai contoh sehingga 10 peratus stevioside dan rebaudioside A sehingga empat peratus.
Pada masa sama, pengeluaran benih stevia di negara ini bukan pilihan yang bagus manakala penggunaan keratan sebagai bahan tanaman menunjukkan kejayaan yang kurang memberangsangkan.
(Setakat ini) kita tidak syorkan orang menanam, kerana perlu bersaing dari China yang mana harganya murah - hanya RM7 sekilogram daun kering.
Pada kos tersebut, kita tidak mampu bayar kos pengeluaran,'' katanya lagi.
Beliau berkata, berdasarkan kajian awal daripada lapan atau sembilan tuaian setahun pendapatan kasar yang diperoleh ialah RM77,000 sedangkan kos mengurus ladang mencapai RM96,000 setahun.
Oleh kerana itu, kata Swee Lian, masih banyak perlu dilakukan dalam usaha menambah baik industri penanaman stevia di negara ini.
Kajian beliau bersama beberapa pakar sejak 2007 melibatkan 10 sub bidang antaranya mekanisasi, pengurusan rumpai, penyakit dan perosak, pengurusan air, agronomi dan fisiologi.
Kajian berkenaan dijangka siap seawal-awalnya tiga tahun lagi yang mana satu pakej yang menguntungkan dapat dihasilkan apabila ia siap.
Setakat ini katanya, pengusaha tempatan kebanyakan mengimport dari luar negara dan antara pengeluar utama ialah China, India, Brazil, Kanada dan Rusia.
Sesetengah syarikat juga mempunyai kontrak perladangan stevia dari negara luar terutama Thailand, Vietnam, Indonesia, Laos, China dan Paraguay.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
P/s : penggunaan berimbang gula pasir dan manisan stevia bagaimana ya?
Mansuhnya subsidi gula , bermakna naiklah harganya dipasaran. Memandangkan kenaikan itu ada hubungkait dengan meningkatnya penghidap diabetis dikalangan rakyat negara ini - mungkin maklumat ini ada manfaatnya - Insyaallah.
Selamat membaca :
ARKIB : 04/10/2010
UTUSAN MALAYSIA
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
Stevia pemanis semula jadi
Oleh LAUPA JUNUS
Antara produk yang dihasilkan berasaskan stevia.
Ramai sudah menyedari kehadiran stevia, sejenis tanaman seperti herba yang berfungsi sebagai pengganti gula kerana kemanisan semula jadinya.
Kehadiran pokok tersebut di tengah-tengah kegilaan masyarakat Malaysia kepada rasa manis melampau seakan-akan memberi khabar gembira dan mengurangkan rasa terancam kepada penyakit diabetes.
Bayangkan rakyat Malaysia yang dikatakan gilakan kepada manisan sumber utamanya ialah susu pekat dan gula merupakan pengguna kelapan tertinggi di dunia dengan jumlah 46.9 kilogram perkapita pada 2005 atau 26 sudu sehari, meningkat daripada 17 sudu pada 2007.
Bagi menambah kemanisan fakta-fakta tersebut, rakyat Malaysia merupakan pengidap diabetes keempat tertinggi di Asia yang mana jumlahnya ialah 800,000 pada 2009 dan dijangka meningkat kepada 1.3 juta pada tahun ini.
Demikian penangan gula dan manisan kepada gaya hidup rakyat Malaysia yang dilaporkan mengalami peningkatan angka masalah obesiti atau kegemukan.
Dengan angka-angka tersebut, kecenderungan pengguna kepada usaha penjagaan kesihatan terarah kepada bagaimana rasa manis dapat dikekalkan dalam hidup mereka tetapi pada masa sama, sentiasa sihat.
Tetapi adakah stevia menjadi penyelesaian terbaik ketika ini sehinggakan industri kecil dan sederhana berasaskan pokok tersebut kian bercambah bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Selaras dengan teori mudah perniagaan, ada permintaan maka adalah pembekal, maka stevia mula menjadi sebutan sebagai pemanis sihat.
Ketika ini, banyak pemanis tiruan berada di pasaran dengan pelbagai jenama tetapi kesangsian tetap timbul sama ada ia menyihatkan atau sebaliknya.
Bagaimanapun menurut Pegawai Penyelidik Prinsipal, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Tan Swee Lian, pada masa sama, beberapa pemanis semula jadi juga digunakan antaranya Glycyrrhin, lo han go, stevioside , periallaetin dan thaumatin turut dimanfaaatkan oleh pengguna.
Katanya, glycyrrhin diperoleh daripada akar Glycyrrhiza Glabra, lo han go (buah Siratia Grosvenorii) manakala stevioside (daun stevia iaitu Stevia Rebaudiana), perillartin (Perilla frutescens) dan thaumatin daripada buah ajaib atau nama saintifiknya Thaumatoccus Danielli.
Hanya stevia dan thaumatoccus yang boleh tumbuh di negara ini manakala yang lain adalah tumbuhan beriklim sederhana,'' ujar beliau.
Katanya, oleh kerana thaumatococcus yang diuji pada oleh MARDI pada 1980-an menunjukkan hasil yang rendah, maka kajian kini tertumpu kepada stevia.
Masalahnya ialah, harga untuk mengeluarkan stevia di ladang di negara ini lebih tinggi berbanding mengimportnya.
Stevia merupakan sumber pemanis semulajadi dan menyihatkan kerana tidak mengandungi kalori dan sesuai untuk mengurangkan berat badan.
Gula pemanis sihat itu lebih manis sehingga 250 kali ke 300 kali berbanding gula biasa.
Disebabkan pengetahuan baru rakyat Malaysia berkenaan stevia dan pada masa sama kesedaran penjagaan kesihatan semakin meningkat, permintaan kepada pemanis semula jadi itu semakin ketara.
Dengan permintaan yang meningkat, ramai pengusaha telah muncul menawarkan produk masing-masing tetapi yang menjadi masalah ialah bekalan yang sukar diperoleh.
Ini mendorong kepada usaha penanaman sendiri untuk menampung bekalan supaya tidak terputus.
Meskipun belum ada usaha penanaman sendiri secara komersial, setakat ini, terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam pemprosesan yang mengeluarkan produk berasaskan stevia.
Beliau belum lagi menggalakkan pengusaha menanam sendiri buat masa ini memandangkan kajian mengenainya masih dijalankan.
Menurut Swee Lian, stevia ditemui oleh seorang warga Itali, Bertoni, di Paraguay di benua Amerika Selatan yang mana orang asli di negara berkenaan menggunakannya sebagai manisan pada ubatan.
Ini bermakna mereka (Orang Asli) tidak menggunakannya secara rutin atau makanan harian.
Oleh itu perlu ada kajian apakah kesannya jika diambil (digunakan) selalu,'' katanya.
Di Malaysia, kajian mengenai penanaman stevia telah dijalankan sejak 1970-an yang mana seorang pelajar telah berjaya memperoleh ijazah doktor falsafah. Tetapi penyelidikan lanjut mengenainya tidak dijalankan kerana kemungkinan tidak ada sokongan teknologi atau varieti baru.
Pada 1990-an, sebuah syarikat, Stevian Biotechnology mengeluarkan produk pemanis berasaskan stevia.
Syarikat tersebut yang beroperasi di bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan dikatakan membawa masuk 69 varieti stevia dari luar negara antaranya Rusia, Paraguay, China dan Amerika Syarikat.
Bagaimanapun, sebuah syarikat lain telah mengambil alih operasinya dan banyak membawa masuk ekstrak mentah stevia berbanding penggunaan daun kering.
Pada masa sama, syarikat terbabit, Pure Circle juga pernah merancang untuk mengadakan kerjasama dengan MARDI.
Namun kata Swee Lian, pihaknya telah menghasilkan beberapa klon sendiri dan daripada itu, terdapat klon yang berpotensi untuk ditanam di negara ini.
Masalahnya kata beliau, waktu siang selama 12 jam yang terdapat di Malaysia dianggap pendek dan menyebabkan stevia cepat berbunga.
Apabila cepat berbunga, tuaian terpaksa dilakukan sedangkan ketika itu, daun mungkin sedikit dan kualiti kemanisan masih rendah.
Apabila cepat berbunga, pertumbuhan tampang berhenti dan ini menjadikan tumbesarannya terbantut.
Proses berbunga boleh berlaku sekerap sebulan sekali dan ini tidak sesuai kerana ini bermakna perlu menuai sangat kerap. Tambahan pula kos operasi meningkat kerana penggunaan tenaga buruh meningkat.
Di negara yang mana waktu siangnya mencapai 16 jam, pokok stevia boleh mencapai ketinggian sehingga dua meter manakala di negara ini, ketinggian pokok stevia mencapai antara 30 dan 40 sentimeter (sm).
MARDI telah menghasilkan beberapa varieti yang ditanam di beberapa lokasi iaitu di stesen penyelidikan agensi terbabit antaranya Bukit Tangga, Telong, Kubang Keranji, Kluang, Serdang dan Pontian.
Varieti yang dihasilkan ialah MSR007, MSR012, MSR024, MSR024, MSR028 dan MSR029.
Selepas lapan penuaian, jumlah yang diperoleh ialah 11.56 tan sehektar (t/ha) dalam satu tahun berbanding di China (1.3 t/ha), Kanada (2.85 t/ha), Amerika Syarikat (3.6 t/ha), India (4 t/ha) dan Rusia (1.5- 5.5 t/ha) di mana hanya satu tuaian dilakukan.
Pada masa sama, berdasarkan data MARDI, jumlah kandungan pemanis dalam stevia stevioside amat rendah iaitu antara dua dan 4.9 peratus, rebaudioside A (0.9-4.8 peratus) berbanding di Kanada sebagai contoh sehingga 10 peratus stevioside dan rebaudioside A sehingga empat peratus.
Pada masa sama, pengeluaran benih stevia di negara ini bukan pilihan yang bagus manakala penggunaan keratan sebagai bahan tanaman menunjukkan kejayaan yang kurang memberangsangkan.
(Setakat ini) kita tidak syorkan orang menanam, kerana perlu bersaing dari China yang mana harganya murah - hanya RM7 sekilogram daun kering.
Pada kos tersebut, kita tidak mampu bayar kos pengeluaran,'' katanya lagi.
Beliau berkata, berdasarkan kajian awal daripada lapan atau sembilan tuaian setahun pendapatan kasar yang diperoleh ialah RM77,000 sedangkan kos mengurus ladang mencapai RM96,000 setahun.
Oleh kerana itu, kata Swee Lian, masih banyak perlu dilakukan dalam usaha menambah baik industri penanaman stevia di negara ini.
Kajian beliau bersama beberapa pakar sejak 2007 melibatkan 10 sub bidang antaranya mekanisasi, pengurusan rumpai, penyakit dan perosak, pengurusan air, agronomi dan fisiologi.
Kajian berkenaan dijangka siap seawal-awalnya tiga tahun lagi yang mana satu pakej yang menguntungkan dapat dihasilkan apabila ia siap.
Setakat ini katanya, pengusaha tempatan kebanyakan mengimport dari luar negara dan antara pengeluar utama ialah China, India, Brazil, Kanada dan Rusia.
Sesetengah syarikat juga mempunyai kontrak perladangan stevia dari negara luar terutama Thailand, Vietnam, Indonesia, Laos, China dan Paraguay.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
Stevia pemanis semula jadi
Oleh LAUPA JUNUS
Antara produk yang dihasilkan berasaskan stevia.
Ramai sudah menyedari kehadiran stevia, sejenis tanaman seperti herba yang berfungsi sebagai pengganti gula kerana kemanisan semula jadinya.
Kehadiran pokok tersebut di tengah-tengah kegilaan masyarakat Malaysia kepada rasa manis melampau seakan-akan memberi khabar gembira dan mengurangkan rasa terancam kepada penyakit diabetes.
Bayangkan rakyat Malaysia yang dikatakan gilakan kepada manisan sumber utamanya ialah susu pekat dan gula merupakan pengguna kelapan tertinggi di dunia dengan jumlah 46.9 kilogram perkapita pada 2005 atau 26 sudu sehari, meningkat daripada 17 sudu pada 2007.
Bagi menambah kemanisan fakta-fakta tersebut, rakyat Malaysia merupakan pengidap diabetes keempat tertinggi di Asia yang mana jumlahnya ialah 800,000 pada 2009 dan dijangka meningkat kepada 1.3 juta pada tahun ini.
Demikian penangan gula dan manisan kepada gaya hidup rakyat Malaysia yang dilaporkan mengalami peningkatan angka masalah obesiti atau kegemukan.
Dengan angka-angka tersebut, kecenderungan pengguna kepada usaha penjagaan kesihatan terarah kepada bagaimana rasa manis dapat dikekalkan dalam hidup mereka tetapi pada masa sama, sentiasa sihat.
Tetapi adakah stevia menjadi penyelesaian terbaik ketika ini sehinggakan industri kecil dan sederhana berasaskan pokok tersebut kian bercambah bagai cendawan tumbuh selepas hujan.
Selaras dengan teori mudah perniagaan, ada permintaan maka adalah pembekal, maka stevia mula menjadi sebutan sebagai pemanis sihat.
Ketika ini, banyak pemanis tiruan berada di pasaran dengan pelbagai jenama tetapi kesangsian tetap timbul sama ada ia menyihatkan atau sebaliknya.
Bagaimanapun menurut Pegawai Penyelidik Prinsipal, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Tan Swee Lian, pada masa sama, beberapa pemanis semula jadi juga digunakan antaranya Glycyrrhin, lo han go, stevioside , periallaetin dan thaumatin turut dimanfaaatkan oleh pengguna.
Katanya, glycyrrhin diperoleh daripada akar Glycyrrhiza Glabra, lo han go (buah Siratia Grosvenorii) manakala stevioside (daun stevia iaitu Stevia Rebaudiana), perillartin (Perilla frutescens) dan thaumatin daripada buah ajaib atau nama saintifiknya Thaumatoccus Danielli.
Hanya stevia dan thaumatoccus yang boleh tumbuh di negara ini manakala yang lain adalah tumbuhan beriklim sederhana,'' ujar beliau.
Katanya, oleh kerana thaumatococcus yang diuji pada oleh MARDI pada 1980-an menunjukkan hasil yang rendah, maka kajian kini tertumpu kepada stevia.
Masalahnya ialah, harga untuk mengeluarkan stevia di ladang di negara ini lebih tinggi berbanding mengimportnya.
Stevia merupakan sumber pemanis semulajadi dan menyihatkan kerana tidak mengandungi kalori dan sesuai untuk mengurangkan berat badan.
Gula pemanis sihat itu lebih manis sehingga 250 kali ke 300 kali berbanding gula biasa.
Disebabkan pengetahuan baru rakyat Malaysia berkenaan stevia dan pada masa sama kesedaran penjagaan kesihatan semakin meningkat, permintaan kepada pemanis semula jadi itu semakin ketara.
Dengan permintaan yang meningkat, ramai pengusaha telah muncul menawarkan produk masing-masing tetapi yang menjadi masalah ialah bekalan yang sukar diperoleh.
Ini mendorong kepada usaha penanaman sendiri untuk menampung bekalan supaya tidak terputus.
Meskipun belum ada usaha penanaman sendiri secara komersial, setakat ini, terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam pemprosesan yang mengeluarkan produk berasaskan stevia.
Beliau belum lagi menggalakkan pengusaha menanam sendiri buat masa ini memandangkan kajian mengenainya masih dijalankan.
Menurut Swee Lian, stevia ditemui oleh seorang warga Itali, Bertoni, di Paraguay di benua Amerika Selatan yang mana orang asli di negara berkenaan menggunakannya sebagai manisan pada ubatan.
Ini bermakna mereka (Orang Asli) tidak menggunakannya secara rutin atau makanan harian.
Oleh itu perlu ada kajian apakah kesannya jika diambil (digunakan) selalu,'' katanya.
Di Malaysia, kajian mengenai penanaman stevia telah dijalankan sejak 1970-an yang mana seorang pelajar telah berjaya memperoleh ijazah doktor falsafah. Tetapi penyelidikan lanjut mengenainya tidak dijalankan kerana kemungkinan tidak ada sokongan teknologi atau varieti baru.
Pada 1990-an, sebuah syarikat, Stevian Biotechnology mengeluarkan produk pemanis berasaskan stevia.
Syarikat tersebut yang beroperasi di bandar Enstek, Labu, Negeri Sembilan dikatakan membawa masuk 69 varieti stevia dari luar negara antaranya Rusia, Paraguay, China dan Amerika Syarikat.
Bagaimanapun, sebuah syarikat lain telah mengambil alih operasinya dan banyak membawa masuk ekstrak mentah stevia berbanding penggunaan daun kering.
Pada masa sama, syarikat terbabit, Pure Circle juga pernah merancang untuk mengadakan kerjasama dengan MARDI.
Namun kata Swee Lian, pihaknya telah menghasilkan beberapa klon sendiri dan daripada itu, terdapat klon yang berpotensi untuk ditanam di negara ini.
Masalahnya kata beliau, waktu siang selama 12 jam yang terdapat di Malaysia dianggap pendek dan menyebabkan stevia cepat berbunga.
Apabila cepat berbunga, tuaian terpaksa dilakukan sedangkan ketika itu, daun mungkin sedikit dan kualiti kemanisan masih rendah.
Apabila cepat berbunga, pertumbuhan tampang berhenti dan ini menjadikan tumbesarannya terbantut.
Proses berbunga boleh berlaku sekerap sebulan sekali dan ini tidak sesuai kerana ini bermakna perlu menuai sangat kerap. Tambahan pula kos operasi meningkat kerana penggunaan tenaga buruh meningkat.
Di negara yang mana waktu siangnya mencapai 16 jam, pokok stevia boleh mencapai ketinggian sehingga dua meter manakala di negara ini, ketinggian pokok stevia mencapai antara 30 dan 40 sentimeter (sm).
MARDI telah menghasilkan beberapa varieti yang ditanam di beberapa lokasi iaitu di stesen penyelidikan agensi terbabit antaranya Bukit Tangga, Telong, Kubang Keranji, Kluang, Serdang dan Pontian.
Varieti yang dihasilkan ialah MSR007, MSR012, MSR024, MSR024, MSR028 dan MSR029.
Selepas lapan penuaian, jumlah yang diperoleh ialah 11.56 tan sehektar (t/ha) dalam satu tahun berbanding di China (1.3 t/ha), Kanada (2.85 t/ha), Amerika Syarikat (3.6 t/ha), India (4 t/ha) dan Rusia (1.5- 5.5 t/ha) di mana hanya satu tuaian dilakukan.
Pada masa sama, berdasarkan data MARDI, jumlah kandungan pemanis dalam stevia stevioside amat rendah iaitu antara dua dan 4.9 peratus, rebaudioside A (0.9-4.8 peratus) berbanding di Kanada sebagai contoh sehingga 10 peratus stevioside dan rebaudioside A sehingga empat peratus.
Pada masa sama, pengeluaran benih stevia di negara ini bukan pilihan yang bagus manakala penggunaan keratan sebagai bahan tanaman menunjukkan kejayaan yang kurang memberangsangkan.
(Setakat ini) kita tidak syorkan orang menanam, kerana perlu bersaing dari China yang mana harganya murah - hanya RM7 sekilogram daun kering.
Pada kos tersebut, kita tidak mampu bayar kos pengeluaran,'' katanya lagi.
Beliau berkata, berdasarkan kajian awal daripada lapan atau sembilan tuaian setahun pendapatan kasar yang diperoleh ialah RM77,000 sedangkan kos mengurus ladang mencapai RM96,000 setahun.
Oleh kerana itu, kata Swee Lian, masih banyak perlu dilakukan dalam usaha menambah baik industri penanaman stevia di negara ini.
Kajian beliau bersama beberapa pakar sejak 2007 melibatkan 10 sub bidang antaranya mekanisasi, pengurusan rumpai, penyakit dan perosak, pengurusan air, agronomi dan fisiologi.
Kajian berkenaan dijangka siap seawal-awalnya tiga tahun lagi yang mana satu pakej yang menguntungkan dapat dihasilkan apabila ia siap.
Setakat ini katanya, pengusaha tempatan kebanyakan mengimport dari luar negara dan antara pengeluar utama ialah China, India, Brazil, Kanada dan Rusia.
Sesetengah syarikat juga mempunyai kontrak perladangan stevia dari negara luar terutama Thailand, Vietnam, Indonesia, Laos, China dan Paraguay.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Agrobiz&pg=ag_01.htm
P/s : penggunaan berimbang gula pasir dan manisan stevia bagaimana ya?
Rabu, 23 Oktober 2013
Isnin, 21 Oktober 2013
Dingin = Lapar
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Hujan turun agak lebat petang tadi. Melihatkan halaman rumah di genangi air , memungkinkan akan banjirkah ? Air yang deras turun menderu ke halaman dari jalan raya yang kedudukannya agak tinggi itu bagai mahu menenggelamkan kejiranan di sini. Tapi , nampaknya tidak. Air mengalir laju menjunam ke perparitan lalu meluru ke sungai berhampiran. Al maklum , sudah di laporkan beberapa daerah atau kampung di negeri-negeri ada yang sudah di tenggelami air.
Hujan sudah berhenti. Tapi cuaca masih dingin malam ini. Cuma ada juga kedengaran guruh bergema bermaksud mungkin ada lagi hujan selepas ini...rasanya. Yang pasti, kedinginan yang menyelimut tubuh ini memanipulasi perut dan mengundang selera - laparnyaaaaa :)
Mengapa kita akan berasa lapar ketika suasana dingin?
Sewaktu hujan, suhu akan mulai turun dengan serta merta kerana cuaca menjadi sejuk. Suhu yang turun itu jauh di bawah suhu normal manusia. Bila suhu udara berlingkungan lebih rendah dibanding suhu tubuh manusia, tubuh kita akan berusaha menormalkannya semula.
Bagi menormalkan kembali suhu badan ,tenaga diperlukan. Berlakulah aktiviti pembakaran menggunakan lemak dalam tubuh kita. Haba akan terhasil daripada bahan bakar tersebut. Di waktu itu , apa sahaja menu sedap-sedap akan tergambar di visual imaginasi kita... :)
P/s: ..dah lapar , apa pun santap ..hehe
Rabu, 16 Oktober 2013
Isnin, 14 Oktober 2013
Pengorbanan fizikal dan perasaan
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Insyaallah, esok kita akan menyambut satu lagi Hari Raya selepas kegembiraan Aidilfitri pada Syawal yang lalu. Kini Zulhijjah tampil bersamanya Aidiladha, berinspirasi untuk kita lebih memahami dan menghayati erti perngorbanan.
Mengingati sejarah Nabi Allah Ibrahim as sudah menjadi kemestian. Peristiwa yang tidak akan di lupa sampai bila-bila. Setiap tahun menjadi amalan umat Islam di mana jua berada di atas muka bumi ini.
Kematangan umat Islam di masa ini di visualkan dengan penumpuan di tahap maksimum setiap kali tibanya satu-satu hari besar agama Islam. Meraikan dengan penuh keinsafan dan kesyukuran tahap tinggi di lihat menjiwai setiap seseorang mukallaf.
Tidak di nafikan, bahkan banyak 'ketelanjuran' masih ada dalam realiti di kalangan peribadi Muslim, namun keinginan kepada kesedaran juga seiring dan adakalanya bersaing mendahului.
Jika suatu ketika di belakang, sering di persoalkan mengapa unsur agama di letakkan sebagai langkah akhir di dalam satu-satu situasi mencari jalan penyelesaian. Waktu itu idea atau formula-formula 'update' yang di import dari barat sangat popular sebagai penyelesai masalah.
Namun kini, formula yang bergantung penuh hanya dengan 'pemikiran brilliant' tidak lagi mendapat tempat di hati umat Islam. Teori-teori 'bijaksana' yang dulunya di anggap 'ubat' sebenarnya hanya berkesan untuk sementara. Tidak sedikit juga ada yang sebahagiannya menambah lagi 'penyakit'.
Jika di teliti , di musim ini ,umat Islam khususnya masyarakat Islam di negara kita Malaysia tercinta ini, lebih memilih Al Quran dan Sunnah sebagai formula terbaik dalam menempuh kehidupan ini. Baik secara individu , masyarakat mahupun di peringkat kerajaan pemerintah, ianya jelas kelihatan.
Menyenaraikan agama di barisan terakhir sebagai langkah penyelesai masalah adalah kesilapan yang ikhlas di akui oleh peribadi muslim. Bersama ketelusan dan hati yang lurus, kesilapan itu segera di tebus dengan sebuah pengorbanan sama ada secara fizikal mahu pun secara berperasaan. Di mana-mana dan bila-bila...
Selamat Hari Raya Qurban
Insyaallah, esok kita akan menyambut satu lagi Hari Raya selepas kegembiraan Aidilfitri pada Syawal yang lalu. Kini Zulhijjah tampil bersamanya Aidiladha, berinspirasi untuk kita lebih memahami dan menghayati erti perngorbanan.
Mengingati sejarah Nabi Allah Ibrahim as sudah menjadi kemestian. Peristiwa yang tidak akan di lupa sampai bila-bila. Setiap tahun menjadi amalan umat Islam di mana jua berada di atas muka bumi ini.
Kematangan umat Islam di masa ini di visualkan dengan penumpuan di tahap maksimum setiap kali tibanya satu-satu hari besar agama Islam. Meraikan dengan penuh keinsafan dan kesyukuran tahap tinggi di lihat menjiwai setiap seseorang mukallaf.
Tidak di nafikan, bahkan banyak 'ketelanjuran' masih ada dalam realiti di kalangan peribadi Muslim, namun keinginan kepada kesedaran juga seiring dan adakalanya bersaing mendahului.
Jika suatu ketika di belakang, sering di persoalkan mengapa unsur agama di letakkan sebagai langkah akhir di dalam satu-satu situasi mencari jalan penyelesaian. Waktu itu idea atau formula-formula 'update' yang di import dari barat sangat popular sebagai penyelesai masalah.
Namun kini, formula yang bergantung penuh hanya dengan 'pemikiran brilliant' tidak lagi mendapat tempat di hati umat Islam. Teori-teori 'bijaksana' yang dulunya di anggap 'ubat' sebenarnya hanya berkesan untuk sementara. Tidak sedikit juga ada yang sebahagiannya menambah lagi 'penyakit'.
Jika di teliti , di musim ini ,umat Islam khususnya masyarakat Islam di negara kita Malaysia tercinta ini, lebih memilih Al Quran dan Sunnah sebagai formula terbaik dalam menempuh kehidupan ini. Baik secara individu , masyarakat mahupun di peringkat kerajaan pemerintah, ianya jelas kelihatan.
Menyenaraikan agama di barisan terakhir sebagai langkah penyelesai masalah adalah kesilapan yang ikhlas di akui oleh peribadi muslim. Bersama ketelusan dan hati yang lurus, kesilapan itu segera di tebus dengan sebuah pengorbanan sama ada secara fizikal mahu pun secara berperasaan. Di mana-mana dan bila-bila...
Selamat Hari Raya Qurban
Rabu, 9 Oktober 2013
Selasa, 8 Oktober 2013
Anytime and Anywhere
إِنَّكَ مَيِّتٌ وَإِنَّهُمْ مَيِّتُونَ
“Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati (pula)”. (Surat Az Zumar: 30).
Assalamualaikum. Salam bahagia.
BEBERAPA minggu yang lalu , saya menghadiri pengkebumian seorang hamba Allah. Bersama saya seorang pakcik yang kelihatan sihat. Tetapi sedikit terhincut jalannya. Kesan kemalangan jalan raya beberapa tahun yang lalu. Panggilannya Wak Im.
Selepas menjengah-jengah untuk melihat jenazah di masukkan ke liang lahad dari belakang himpunan keluarga sanak saudara arwah , saya dan Wak Im serta hampir 200 orang yang lain masing-masing menunggu jenazah di talqinkan. Kesempatan itu kami bersembang panjang berkaitan hal kematian.
Sementara beberapa lelaki dari keluarga arwah bergilir-gilir memasukkan tanah menutup liang.
DUA hari yang lepas , sekali lagi saya ke tanah perkuburan yang sama - bersama-sama qariah mengiringi, berziarah dan mendoakan untuk jenazah al marhum WAK IM.
Al Fatihah
Sabtu, 5 Oktober 2013
Muhammad Fardhu haji ditunai
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Muhammad Fardhu Angah. Pastinya beliau adalah antara manusia beragama Islam yang paling bersyukur di atas muka bumi ini. Mana tidaknya , menjadi tetamu Allah bukan lagi satu mimpi untuk dirinya.
Terpilih di antara 800 orang untuk mengerjakan rukun Islam ke 5 di bawah tajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada musim haji kali ini adalah hadiah paling Agung buat diri , khususnya setelah berstatus seorang Muslim sejak melafazkan Kalimah Syahadah pada Jun 2005.
"Kita (Orang Asli) kebanyakannya kerja kampung, tanam ubi dan cari buah untuk menyara kehidupan, mustahil dapat datang ke Makkah jika kerajaan tidak bantu," katanya.
Muhammad Fardhu yang sebelum ini memiliki nama asal Jefry Angah , dari Suku Temiar memeluk Islam pada usia 15 tahun.
Kini beliau bertugas sebagai seorang pendakwah bebas di kawasan kampungnya di Kampung Orang Asli Pos Tuel , dekat Gua Musang Kelantan.
Begitulah ya , dalam hal menunaikan Fardhu Haji ini ,jika Allah menghendaki sesiapa untuk menjadi tetamu-Nya , adakala akal tidak mampu menduga.
SUMBER : Media Cetak 5 Okt 2013
Muhammad Fardhu Angah. Pastinya beliau adalah antara manusia beragama Islam yang paling bersyukur di atas muka bumi ini. Mana tidaknya , menjadi tetamu Allah bukan lagi satu mimpi untuk dirinya.
Terpilih di antara 800 orang untuk mengerjakan rukun Islam ke 5 di bawah tajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada musim haji kali ini adalah hadiah paling Agung buat diri , khususnya setelah berstatus seorang Muslim sejak melafazkan Kalimah Syahadah pada Jun 2005.
"Kita (Orang Asli) kebanyakannya kerja kampung, tanam ubi dan cari buah untuk menyara kehidupan, mustahil dapat datang ke Makkah jika kerajaan tidak bantu," katanya.
Muhammad Fardhu yang sebelum ini memiliki nama asal Jefry Angah , dari Suku Temiar memeluk Islam pada usia 15 tahun.
Kini beliau bertugas sebagai seorang pendakwah bebas di kawasan kampungnya di Kampung Orang Asli Pos Tuel , dekat Gua Musang Kelantan.
Begitulah ya , dalam hal menunaikan Fardhu Haji ini ,jika Allah menghendaki sesiapa untuk menjadi tetamu-Nya , adakala akal tidak mampu menduga.
SUMBER : Media Cetak 5 Okt 2013
Jumaat, 4 Oktober 2013
Krisis Bajet AS
Assalamualaikum. Salam bahagia.
Baru-baru ini kita di paparkan dengan satu khabar dari Barat yang boleh di kategori agak mengejutkan juga. Iaitu mengenai Krisis Bajet Kerajaan Amerika Syarikat.
Akibatnya , negara kuasa besar itu kini terpaksa menerima 'ketidakupayaan' di dalam beberapa kepentingannya.
Berikut kesannya:
*white house anggar kerugian AS$10 billion (RM31.9 billion) sekiranya agensi-agensi terlibat ditutup selama seminggu.
*saintis AS terpaksa batalkan hasrat hadiri sidang antarabangsa.
*obama batalkan lawatan ke dua negara Asia.
*jerman dan britain keluarkan 'nasihat perjalanan' ke AS.
*kutipan sampah di hentikan di Washington DC !
*elaun untuk pesara dan veteran tentera di gantung.
*senator, ahli Kongres dan Presiden tetap menerima gaji.
*beribu-ribu pelancong berang akibat penutupan taman-taman negara.
*pengunjung di Yosemite dan Grand Canyon diberi tempoh 48 jam untuk tinggalkan kawasan tersebut.
Sumber : Media cetak
Baru-baru ini kita di paparkan dengan satu khabar dari Barat yang boleh di kategori agak mengejutkan juga. Iaitu mengenai Krisis Bajet Kerajaan Amerika Syarikat.
Akibatnya , negara kuasa besar itu kini terpaksa menerima 'ketidakupayaan' di dalam beberapa kepentingannya.
Berikut kesannya:
*white house anggar kerugian AS$10 billion (RM31.9 billion) sekiranya agensi-agensi terlibat ditutup selama seminggu.
*saintis AS terpaksa batalkan hasrat hadiri sidang antarabangsa.
*obama batalkan lawatan ke dua negara Asia.
*jerman dan britain keluarkan 'nasihat perjalanan' ke AS.
*kutipan sampah di hentikan di Washington DC !
*elaun untuk pesara dan veteran tentera di gantung.
*senator, ahli Kongres dan Presiden tetap menerima gaji.
*beribu-ribu pelancong berang akibat penutupan taman-taman negara.
*pengunjung di Yosemite dan Grand Canyon diberi tempoh 48 jam untuk tinggalkan kawasan tersebut.
Sumber : Media cetak
Langgan:
Catatan (Atom)